Sunday, 21 October 2012

percutian Pulau Langkawi



hello semua !!
assalamualaikum :)



untuk post kali ni..wawa nak share percutian wawa dan family tahun ni ke pulau langkawi..seperti yang wawa postkan sebelum ni hehe..maafla ye sb lambt update..de hal yg tertentu yg x dpt nak dilelakan..hahaha...sebenarnya percutian kami ni telah dirancang selama setahun yg lalu..lama kan??sbb time ni nak booking tiket air asia..ade offer free seat..tu yg lama plan kami tu..haha..ok la..tanpa buang masa lagi..wawa akan ceritakan perjalanan percutian kami selama 3 hari 2 mlm sajooo..hehe.. :)

# tapi sebelum wawa nak cerita ni..wawa xde pegalaman nak share cter berbanding blogger2 yg lain..jika de kekurangan tentang cter wawa ni harap di maafkan..(saya budak baru belajar :).) wawa hanya wat yg mana wawa rase wawa mampu sajooo..harap korang semua paham n enjoyyy je..:)
(terlebih bebel suda..hahaha)

kami sekeluarga bertolak dr rumah pada pkul 9.00pagi..dam mencari sarapan dulu sebelum bertolak ke LCCT airport Sepang..



snap pic dulu before bertolak..adik excited sgt3...:)

sesudah abis sarapan..huhu..semangat adik wawa sedut air milo dia tu..hahahha..

perjalanan ke LCCT mengambil masa selama 1jam setengah dr shah alam..sampai LCCT pd kul 11.30am..flight pada kul 12.30pm..sambil menunggu tu kitaorg menikmati aiskrim mcd dulu..haha..


mkn aiskrim dulu..wawa je yg xmkn aiskrim sb diorg xnak belanja.sob..sob..:(

depan gerbang perlepasan LCCT..

tiket print booking online.. date kami pergi 12.13 & 14hb Oct 2012:)

tunggu giliran nak cheak-in beg utk dibawa masuk kargo.. 

ini berat beg semasa pergi..ringan je kan..:D

lepas cheak-in..kami semua pergi lunch dulu before masuk n tunggu di ruang menunggu di dalam..sorry sbb time lunch ni wawa xsempat nak snap..lupe deh..hehehe..kami lunch mcd je.huahahah..:D..buat lapik perut je..huhu..sampai sana kata mama nak makan lg.hehehe..:D


On the way menuju ke pesawat..hehehe

pesawat air asia yang membawa kami ke pulau langkawi..:)

sebenarnya xboleh tau nak snap pun dekat area pesawat..dilarang sama sekali oleh pihak atasan..disebabkan kedegilan wawa..wawa snap gak secara senyap2..(jahat la aku ni..)..bkn sekali je wa tangkap..bnyak kali dh..tp wat bodoh sudah.hahaha..tp korang semua jgn la ikut mcm wawa wt ni k..takot kena tangkap..:p


hahaha..wawa snap lagi pic di area pesawat..degilkan wawa ni.heheh..korang jangan sesekali ikot tau..ni pon wawa ambik sonyap2..isyhh..isyhhh:)

dalam flight dh..peace !! ^__^ 

disebabkan tiada sapa yg nak tangkap pic wawa..wawa pic la sendiri..taraaaa...:D

pejalanan dari LCCT ke airport Langkawi lebih kurang setengah jam je..bertolak kul 12.45pm smpai kul 1.20pm..cepatkan berbanding naik kereta dr shah alam ke jeti kuala perlis lepas tu nak beli tiket tunggu ferry lg..penat wow..lebih kurang 6,7 jam gak nak smpai nty..(tu pon lau naik kereta,lau naik bas..jenuhhhh mak)..naik flight ni korang xpayah nak pikir duit minyak,duit mkn,tenaga,masa pon x buang dkt jalan..:)


dah sampai !!welcome to langkawi island..:D

tunggu nak g ambik beg jap..:)
setelah selesai..kami pon keluar dan menunggu org yang kami sewa kereta tu..kami sekeluarga sewa kereta je..sb senang nak gerak..setengah org suka naik teksi atau pengangkutan awam je..korang semua jgn risau at airport ni bnyk pengangkutan awam..kami ambik kereta innova..cukup2 la tok kami semua seramai 6 org..sehari rm100 kami ambik dua hari so,rm200 je..harga lain2 tau ikut jenis kereta yg korang nak sewa..peringatan ye.sebelum korang nak dtg ke langkawi..korang kena comfirmkan kereta yg korang nak sewa kan tu,sekurang2nya bayar deposit pon ok...spy mudah berurusan di langkawi nty..xde kelam kabut..:) 


ni la kereta yang kami sewa..innova putih gituuu..:)

keadaan dalam kereta..selesa wow..biase la kereta baru..enjin pon masih besttt..:)

tu dia cheq nak habaq mai...sengeh lebaq sungguh ni.epy dh smpai langkawi..hahaah..:)

setelah selesai pembayaran sewa kereta..kami terus menuju ke penginapan kami yang terletak di pantai dalam selepas pantai cenang..dalam perjalanan,wawa terkejut sangat dengan perubahan yang ade di pantai cenang..kiri dan kanan penuh dengan gerai2 cenderamata,spa,restoran dll..conceptual yang digunakan pon sangat sesuai dan padan dengan kawasan pelancongan..ala2 moden gitu..maklum la..wawa dh bertahun dh x g pulau langkawi ni..dulu at pantai cenang ni kosong je..xde pape pon.sekarang ni..nahhh!!!..ambik kaw..bnyak sgt gerai2 smpai xtau nak masuk yg mne satu..hahahaha..tahun 2004 adalah tahun akhir wawa dtg ke langkawi tau..(time wa g dulu..time tu la tsunami berlaku)..-..-


hotel penginapan kami..:)

cheak - in hotel..:)

lobby hotel..

kami tempah 2 bilik..harga tuk sehari/sebilik rm 77...(harga ni hanya utk org yg kejo KERAJAAN sajo) untuk org awam/luaq harganya rm200 ++..:) selesa sangat..dalam sebulik boleh muat dalam 3 atau 4 org...


ruang bilik..

sekali lg..hahaha

bilik air..

view landskap dr luar bilik hotel..sejuk mata memandang.tenang je rasenya..:)

ada kolam renang tau..tpp syg sekali xleh mandi..peraturannya  kena memakai swimming suit..
(xleh pakai t-shirt or seluar pendek biasa tau)

lepas cheak in..kami rehat la dlm 3 jam mcm tu..adik2 wawa dh terjun dh dalam kolam renang..sbb diorg dh de swimming suit..kecuali wawa..:'(((..tengok jela diorg mandi..mmmm..sementara diorg mandi tu.wawa,mama n ayah g jalan2 crik mkn tok lunch sb perut masing2 dh berkompang...haha..sbnrnya lepas turun dr airport..kitaorg xberhenti pon nak lunch..trun cheak in..hehehe..jalan2 punya jalan kitaorg pon berhenti la ke restoran pertama yg kami makan..restoran lubuk buaya..restoran ni sebelah hotel fave.(warna pink gitu..)


sebelah hotel fave sajoo..

nasi goreng USA..rm6.00..nak makan kelassss je..hehe..
harga makanan di restoran ni..sama je mcm harga di kedai2 biase..tapi lau korang yg baru je nak jejak kaki ke langkawi ni..korang kena prepare duit lebih sikit tau..sbb sesetengah restoran atau gerai makan di sini agak mahal sikit berbanding tempat korang..maklum la..pelancong dr luar negara sering datang ke sini..:)
so,time lunch je dh kluar bajet makan + air untuk 6 org = rm 38/-(anggaran kasar)..lepas makan,kami pergi shopping sikit untuk bekalan kami di hotel..lagipon time kitaorg pergi holiday ade siaran langsung  pelawanan bola KELANTAN VS SELANGOR..standard tu..layan bola smpai ke langkawi..hehe..


nak tgk bola mlm ni..jom shoping skit tok kudap-kudap..hahaha
lepas dh abis menonton bola pd mlm tu..kami de plan nak kuar mkn..memandang adik-adik wawa dh tido(keletihan berenang dkt kolam ptg td..hahah)..rase x best plak kuar mkn tanpa diorg..so,kitaorg yg x tido lg ni g mengeteh mlm tu di restoran nasi kandar tomato (jgn xpercaya at sini pon de kedai nasi kandar..biase la..belah utara kan..heheheh)..xsilap wawa la..sb time mengeteh ni..kamera x bawak..so,xde la pic kami sedang menikmati minuman panas dan roti canai..syokk wow..lg2 mlm tu ujan.heheh..lepas dh mengeteh..kami pulang ke hotel dan rehat untuk  keesokan hari..huh.

muka dh letih tp tetap nak senyum..ni la akibat xmndi seharian..lemas gelemas dh..huhu

*opsss!!..nanti dulu..blom habis cerita lg ni..nak tau cerita seterusnya??
haaa..jom bace untuk hari kedua plak k..tungguuuuuu...


terima kasih sebab sudi membaca  ^____^


3 comments:

  1. hihihi..bestt nk g lagi ase :)) x sbar nk tggu next entry

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete